ИКОНОМИКА В ЕДИН УРОК

Една забележителна книга търси своя български издател


         Тази страница има за цел да запознае българския читател с книгата на Хенри Хазлит “Икономика в един урок” (Hazlitt, Henry. Economics in one lesson) и евентуално да намери български издател за нея.

         През 1997 гостувах на роднини в Съединените щати, в село Стони Брук на Лонг Айлънд. Търсейки в местната книжарница “Път към робството” от Хайек (която по-късно беше издадена на български), видях книгата на Хазлит. Тя привлече вниманието ми, разлистих я и бързо се уверих, че точно това ми трябва.

         След като прочетох книгата, ми се прииска тя да бъде достъпна и за другите българи. Малко по малко я преведох в свободното си време, за да мога в издателствата да я показвам и на хора, които не владеят английски. За жалост не успях да намеря издател. Двамата, с които се свързах, дори не отговориха на електронните ми писма. Уви, по-лесно е човек да преведе цяла книга, без да му е предоставено заплащане или специално време, отколкото да убеди издател, че може да му посочи истински бисер сред плявата, заливаща книжния пазар.

         В крайна сметка реших да кача в мрежата такава част от превода, каквато позволяват нормативите за авторското право, разтеглени до краен предел. Wikipedia твърди, че нюйоркските издатели неофициално приемат за честна употреба (fair use) цитатите с дължина до 300 думи. Въз основа на тази негласна уговорка взех от всяка глава първите 300 думи, макар да подозирам, че под “цитат до 300 думи” не се разбира точно това. Все пак предвид на факта, че издателят Crown Publishers търпи сайт, в който е качен целият оригинален текст на книгата (http://jim.com/econ/contents.html), моето евентуално нарушение изглежда сравнително безобидно.

         Моят превод и посоченият по-горе сайт използват изданието от 1979. През 1996 петдесетата годишнина от първото издание е отбелязана с юбилейно издание:ИЗВАДКИ ОТ КНИГАТА


Предговор – глава V
Глава VІ – глава Х
Глава ХІ – глава ХV
Глава ХVІ – глава ХХ
Глава ХХI – глава ХХVІ


URL http://www.mayamarkov.com/economics/hazlitt/
Обратно към картата на сайта
За контакти: Майя Маркова